Azure Trafic Manager Azure Web uygulamalarınız için yüksek erişebilirlik sağlayan bir Azure özelliğidir.Yayınlamış olduğunuz bir uygulamanızı yedeklilik veya hızlı erişim için birden fazla Azure DataCenter bölgesinde tutabilirsiniz.Azure Trafic Manager sayesinde eklediğiniz uç birimlerden herhangi birinde bir problem olduğu zaman önceliklendirdiğiniz Azure DataCenter bölgesinden hizmetinizin devam etmesini sağlıyor.Bu sayede kesintisiz erişim sağlamış oluyorsunuz.

 

Azure Trafic Manager uygulamalarınız için 6 adet çözüm sağlar.

 

Bunlar,

Performance Mode; Bu mod sayesinde Wep app’lerinize kullanıcılardan gelen istekler doğrultusunda onlara en yakın bölgedeki tanımlamış olduğunuz Endpoint’e yönlendirerek, kullanıcıların Web app’iniz üzerinden hızlıca dönüş almasını sağlayabilirsiniz.

 

 

 

 

Weighted Mode; Bu mod sayesinde Web app’inize gelen istekleri birden fazla Endpoint’e dağıtarak yük dengeleme sağlayabilirsiniz.

 

 

 

Priority Mode; Bu mod ise Failover mantığı ile çalışmaktadır.Belirlemiş olduğunuz Endpoint’lerden biri offline düştüğü zaman diğer Endpoint üzerinden otomatik olarak hizmet vermeye devam eder.Bu sayede uygulamanız için Yüksek Erişebilirlik sağlamış olursunuz.

 

 

 

 

Geographic Mode; Bu mod ise tanımlamış gelen istekleri DNS kayıtları üzerinden inceleyip oluşturduğunuz Endpoint gruplarından birine yönlendirmenizi sağlıyor.Mesela Türkiye’den gelen istekler için oluşturduğunuz veya EMEA bölgesinden gelen istekler için şu Endpoint’ler hizmet versin şeklinde tanım yapabilirsiniz.

 

 

 

 

MultiValue Mode; Bu yöntem ile oluşturduğunuz Endpoint’lerin bilgisi Web app’inize gelen DNS isteklerinin içinde gönderilir.Bu sayede uygulamanıza doğru gelen bir dns isteğinde tek bir endpoint dns kaydı değilde online durumda olan tüm endpoint dns’lerinin dönüşü yapılır.

 

 

Subnet Mode; Bu yöntem ile belirli bir IP/Subnet bilgisinden gelen istekler için oluşturduğunuz Endpoint’lere yönlendirme yapabilirsiniz.Hatta ISP’lerin IP bloklarına özel bir yönlendirme yaparak Web uygulamanıza hızlı erişim sağlayabilirsiniz.

 

 

Azure Traffic Manager Kurulumu

 

 

1.Traffic Manager’I kullanmak için bir den fazla bölge ve Resource Group üzerinde Web App’iniz bulunmak zorundadır.Böyle bir uygulama dağılımınız var ise yeniden Web App oluşturmanıza gerek yok.Ben test ortamı olduğu için birden fazla Web App oluşturuyorum.

 

 

App Service kısımına gelerek Web App seçeneği ile devam ediyoruz.

 

 

 

 

2.Uygulamaları oluştururken farklı resource group ve uygulama lokasyonunu seçmeyi unutmayınız.

 

 

 

3.Oluşturduğumu uygulamalarımızı görüyoruz.

 

 

 

4.Bu işlemlerden sonra Azure All Services altından Azure Traffic Manager kısmına gelerek yeni bir Traffic Manager oluşturuyoruz.

 

 

 

5.Unique bir isim seçiyoruz ve yukarıda bahsettiğim trafik yöntemlerinden hangisini kullanacaksak onu seçiyoruz.Ben Priority (Failover) seçeneği ile devam ediyorum.

 

 

 

6.Oluşturduğumuz Traffic Manager’ın içine giriyoruz.

 

 

 

7.Endpoint Kısmına gelerek oluşturduğumuz Web App’lerimizi seçiyoruz.

 

 

 

8.Ekleyeceğimiz Endpoint’I Azure üzerinde olduğu için Azure Endpoint diyoruz.External olarak’da farklı bir değer ekleyebilirsiniz.

 

Oluşturduğumuz Endpoint’e bir isim veriyoruz,Bu endpoint’in konuşacağı Web App’i seçeceğimiz için App Service ile devam ediyoruz.Oluşturduğumuz Web App’i seçiyoruz ve bir öncelik değeri veriyoruz.Önceliği şöyle düşünebilirsiniz eklemiş olduğunuz Endpoint’lerin çalışma durumlarına göre, çalışan bir sonraki endpoint bilgisini gelen isteklerin DNS kayıtlarına ekleyecek.Bu sayede failover yapmış olacaksınız ve yüksek erişebilirlik sağlamış olacaksınız.

 

 

 

9.Daha sonra uygulamalarımıza erişmek için DNS bilgisini bir tarayıcı üzerinde açıyoruz.

 

 

 

10.Uygulamamız çalışıyor.Şimdi Failover kısmını deneyeceğiz.

 

 

 

11.Test etmek için Tanımlamış olduğumuz endpoint’lerden 2 tanesini disabled konumuna alıyorum.

 

 

 

12.Endpoint’ler disabled durumda, sadece 3.endpoint açık durumda tekrar uygulamamıza erişmeyi deniyoruz.

 

 

 

13.Uygulamamız çalışıyor ve Failover yapımız sağlıklı çalışıyor.

 

 

 

Bir sonraki yazım da görüşmek üzere.