Azure Online Backup
Merhaba bu yazımda Azure Online Backup nasıl yapılır onu anlatacağım.
Microsoft Azure’un yedekleme servisleri arasında yer alan Azure Backup, yedekleme yapmak için kullanılan basit ve Cloud ile bütünleşmiş bir yedekleme depolama çözümüdür. Azure Backup servisi bir yedekleme yazılımı olmak ile beraber yedekleme yazılımları için depolama alanı sağlayan bir Cloud Storage hizmetidir. Windows Client ve Server tabanlı sunucular ile System Center Data Protection Manager ortamlarını desteklemektedir.
Azure Backup servisi, depolama alanı olarak Azure Storage (depolama) servisinden destek alır. Hizmetin bileşenlerinden olan Azure Backup Agent aracı ise (Windows Server Backup aracı) doğrudan Windows veya System Center Data Protection Manager sistemleriyle entegre olabilir ve bu ortamlardan aldığı verileri Azure’a transfer ederek Azure Backup Vault’lar içine depolar. Ayrıca üzerinde koşan VM ler içinde kullanılabilir.
Azure Online Backup aracı tıpkı Windows Server Backup aracı ile aynıdır.Bu tool’u kullanmayı bilenler için tanıdık işlem basamaklarına sahiptir.
Kuruluma başlayalım,
1.Öncelikle yedeğini alacağımız bir dosya belirliyoruz.Dosyanın boyutlarına ve network hızınıza bağlı olarak bu süre artıp azalabilir.
2. Azure Portal ‘a giriş yapıp sol seçeneklerden Recovery Service Vault kısmına geliyoruz.Eğer burada çkmaz ise All Services altından veya Market Place’den edinebilirsiniz. Recovery Service Vault açtıktan sonra “Add” butonuna basarak Vault oluşturmaya başlıyoruz.
3. Vault’umuza bir isim belirliyoruz.Abonelik türü,Resource Group ve lokasyon bilgilerini seçtikten sonra “Create” diyerek vault’u oluşturuyoruz.
4.Oluşan Vault’un içine giriyoruz.
5.Üst menüden “Backup” diyerek yedekleme için gereken yapılandırmalara başlıyoruz.
6. Bu ekrandaki “Workload” kısmından iki adet seçenek bulunmaktadır ,istersek Azure içersindeki birşeyin yedeğini alabiliriz veya On-Premises yapımızdaki birşeyin yedeğini alabiliriz.Ben On-Premises seçeneği ile devam ediyoruz.
Alt tarafta bulunan seçenek de ise bize neyin yedeğini alacağımızı soruyor,Ben “Dosya ve Klasör” yedekleme seçeneği ile devam ediyorum.Bu alan da birden fazla seçenek mevcuttur.Tercihinize göre değerlendirebilrsiniz.”Prepare Infrastructure” diyerek oluşturmaya başlıyoruz.
7.İlk olarak Recovery Service Agent’ımızı indiriyoruz,daha sonrasında 2 gün geçerli olan bu Backup için hazırlanmış olan güvenlik anahtarını indiriyoruz.
8. Azure Recovery Services Agent kurulumu basit bir kaç adımdan oluşmakta hızlıca kurulumları yapıyoruz.
9. Var ise proxy yapılandırma bilgilerimizi bu ekranda giriyoruz.
10.Uygulamanın çalışması için gerekli olan ek paketleri kuruyoruz.
11. Yükleme işlemi bitti. “Close” diyerek kapatıyoruz ve Masaüstüne oluşmuş olan kısayol ile Panele bağlanıyoruz.
12.Ekran tanıdığımız Windows Server Backup Ekranı.Sağ tarafta bulunan menüden “Register Server” diyerek sunucunun bulut ortamına güvenli şekilde haberleşme sağlamı için kaydını yapıyoruz.
13.Yine proxy ayarlarımız var ise bu ekran da giriyoruz.
14.Azure Backup Goal ekranında indirmiş olduğumuz güvenlik anahtarını bu ekranda gösteriyoruz.
15.Haberleşmenin güvenli olması için bir şifreleme yapıyoruz.Bu şifreyi kendimiz oluşturacağımız gibi Generate ederek de kullanabiliriz.Oluşan şifreyi bir dosyanın içine kaydetmeyi unutmayınız.”Register” diyerek kayıt işlemini başlatıyoruz.
16. Kayıt işlemimiz başarı ile bitti.
17.Öncelikle Backup oluşturma için bir zamanlama belirlememiz gereklidir.”Schedule Backup” diyerek devam ediyoruz.
18. Zamanlama oluşturmaya başlıyoruz.
19. “Add Items” kısmından yedeğini alacağımız klasörü belirliyoruz.Eğer hariç tutmak istediğimiz şeyler var ise “Exclusion Settings”kısmından ayarlayabiliriz.
20. Backup için bir Schedule (Zamanlama) ayarlıyoruz.
21.”Automatically over the network” network üzerinden otomatik yedekleme seçeneği ile devam ediyoruz.
22. “Finish” diyerek Schedule işlemini bitiyoruz.
23.Backup’ı belirlediğimiz tarihte otomatik olarak başlatacak fakat biz şimdi Manuel olarak bir kere başlatacağız.”Back Up Now” diyerek yedekleme işlemini başlatıyoruz.
24. “Back Up” diyerek işlemi baştıyoruz.Change Properties kısmından Network bant genişliğini ayarlayabilirsiniz.
25.İşlemimiz başladı Upload hızınıza ve dosya boyutunuza göre süre uzayabilir.
26.Upload işlemimiz bitti.Şimdi Backup’ımız Azure üzerine gelmiş mi kontrol ediyoruz.Backup Items kısmında 1 adet Backup gözüküyor.
27. Backup’un içine girdiğimiz de hangi servis ile alınmış onu görüyoruz.Azure Backup Agent’ın içine girerek dosyayı doğrulayalım.
28.Backup’ın nereden alındığı, alındığı sunucu bilgisi ve son alınan Backup’ın zamanını görüyoruz.
Bir sonraki yazım da görüşmek üzere.