Merhaba

Bu yazımda System Center ürün ailesinin başka bir üyesi olan Data Protection Manager ‘ı anlatacağım.

Planlanmış ve planlanmamış kesintiler sırasında kaynakların kullanılabilir olduğundan ve işler kötüye gittiğinde normal çalışma koşullarına dönülebildiğinden emin olmak için her kuruluşun bir işletme sürekliliği ve olağanüstü durum kurtarma (BCDR) stratejisine ihtiyacı vardır. BCDR stratejiniz verilerinizin güvenli ve kurtarılabilir durumda, iş yüklerinizin, uygulamalarınızın ve hizmetlerinizin de sürekli kullanılabilir olmasını sağlamayı gerektirir. System Center Data Protection Manager (DPM), kurumsal verilerin yedeklenmesini ve kurtarılmasını kolaylaştırarak BCDR stratejinize katkıda bulunan sağlam bir kurumsal yedekleme ve kurtarma sistemidir.DR konuları haricinde de SCDPM sistemi oluşturan öğelerin yedeklerini alıp geri dönmemize de yarar.System Center ürün ailesinin diğer üyeleri ile birleştirildiğinde ise tam anlamıyla bir yedekleme sistemi olarak çalışmaktadır.Ürün tek başına kullanılabilmektedir.

Şu işlemler için DPM dağıtımı yapabilirsiniz:

  • Uygulamaya dayalı yedekleme: Uygulamaya dayalı yedekleme SQL Server, Exchange ve SharePoint dahil olmak üzere Microsoft iş yükleri.
  • Yedekleme dosyası: Dosyalar, klasörler ve Windows server ve Windows istemci işletim sistemleri çalıştıran bilgisayarlar için birimler yedekleyin.
  • Sistem yedeklemesi: Sistem durumunu yedekleme veya Windows server veya Windows istemci işletim sistemleri çalıştıran fiziksel bilgisayarların tam ve tam yedeklemeler çalıştırabilirsiniz.
  • Hyper-V yedekleme: Hyper-V sanal Windows veya Linux çalıştıran makineleri (VM) yedekleme. VM’nin tamamını yedekleyebileceğiniz gibi, Windows çalıştıran Hyper-V VM’ler üzerinde Microsoft iş yüklerinin uygulama durumunu algılayan yedeklemelerini de çalıştırabilirsiniz.

 

Aşağıdaki özellikler DPM’de ilk kez sağlanmaktadır ve DPM 2016 için geliştirilmiştir.

  • Modern yedekleme depolama -artımlı yedeklemeler, DPM 2016 önemli ölçüde depolamak için blok kopyalama teknolojisini kullanarak dayanıklı dosya sistemi (ReFS), depolama kullanımını ve performansını artırır. Yedekleme işlemleri tarafından kullanılan depolama alanı üretim verileri kaynağı ile birlikte büyür ve küçülür; depolama için ek alan ayrılmaz.
  • Esnek değişiklik (RCT) izleme -DPM, uzun süren tutarlılık denetimleri gereksinimini ortadan kaldırır (Hyper-V yerel değişiklik izleme), RCT kullanır. RCT, VSS anlık görüntü tabanlı yedeklemelerin sağladığı değişiklik izlemeden daha dayanıklıdır. DPM, artımlı yedekleme için de RCT’yi kullanmaktadır. Sanal makineler için VHD değişikliklerini belirler ve sadece değişiklik izleyici tarafından belirtilen blokları aktarır.
  • Küme duyarlı güncelleştirme sırasında korumasını devam -Windows Server 2016 burada bir küme için Windows Server 2016 getiren olmadan yükseltilebilmesi için küme işletim sistemi çalışırken güncelleştirmesiyle gelir. DPM 2016 yükseltme sırasında VM’leri korumaya devam ederek yedekleme hizmet düzeyi anlaşmasını (SLA) sürdürür.
  • Tam korumalı VM yedeklemeleri – tam korumalı sanal makineleri Windows Server 2016 denetleme, izinsiz ve kötü amaçlı yazılım ve kötü amaçlı yöneticiler tarafından veri hırsızlığı hassas VM’ler korunmasına yardımcı olur. DPM 2016 yedeklemeleri, sorunsuz ve güvenli bir şekilde kurtarılabilmesini sağlamak için korumalı VM’ler tarafından sağlanan korumaları saklar.
  • Hyper-V depolama alanları doğrudan ile -DPM tanır ve Hyper-V depolama alanları sorunsuz yedekleme ve sanal makineleri kurtarma dağınık ve hiper yakınsanmış senaryolarda teslim doğrudan üzerinde dağıtılan sanal makineleri korur.
  • Hyper-V ReFS SOFS küme ile -DPM 2016, Hyper-V SOFS ReFS tabanlı kümelerde dağıtılan VM’ler yedekleyebilirsiniz. RCT tabanlı VM’lerin ve RCT olmayan VM’lerin yedeklenmesi ve kurtarılması desteklenmektedir.
  • DPM üretim sunucusunu 2016 yükseltme yeniden başlatma gerektirmez – DPM 2016 için yükseltme yaptığınızda, üretim sunucunun yeniden başlatılması gerekli değildir. Üretim sunucusunun yeniden başlatılmasını önlemek için DPM 2016’ya yükseltin ve üretim sunucularındaki DPM aracısını yükseltin. Yedeklemeler devam eder ve üretim sunucusunu istediğiniz zaman yeniden başlatabilirsiniz.

Kuruluma başlayabiliriz. SCDPM’i Windows Server 2016 üzerine kurdum.Sistem Domain üzerinde.Kurulum yaparken SQL server ile beraber kurdum.SQL Server kurulumunu önceki yazımı inceleyerek yapabilirsiniz.

 


1) Kurulum medyamızı yüklendikten sonra Install sekmesi altından Data Protection Manager’a tıklayarak kurulumu başlatıyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


2) Son kullanıcısı lisans sözleşmesini kabul ediyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


3) Kurulum ön gereksinimleri kopyalıyor.İçlerinden bazılarını kuruyor.(C++ 2012 gibi)

 

 

 

 

 

 


4) Kurulum ekranımız bu ekranda Next diyerek devam ediyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


5) SCDPM sunucusunun adını yazmamız yeterli SQL Server üzerinden olduğu için Check and Install demeniz yeterli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


6) Sistem kurulumu için gerekli alanları dolduruyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


7) Kurulum yerini belirliyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


8) Windows update seçeneğini önerilen olarak bırakıyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


9) Kurulum bilgisine ait özet ekranı.Install diyerek kurulumu başlatıyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


10) Kurulum başladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


11) Kurulum işlemimiz bitti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


12) DPM konsolu bu şekilde şimdi kısa ayarlarını yaparak sistemi çalışmaya hazır hale getireceğiz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


13) Öncelikle sistem üzerine aldığımız yedekleri tutmamız için bir adet disk ekliyoruz.Bu diski sisteme mount ediyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

14) Daha sonra sisteme mount ettğimiz diski Management altından Disk Storage bölümüne geliyoruz.Sol üst köseden Add diyerek resimdeki gibi diski DPM üzerine entegre ediyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


15) Bu ekranda diski (volume) formatlayacağı içindeki bilgilerin silineceği bilgisini veriyor.Yes diyerek devam ediyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


16) OK diyerek ekranımızı kapatıyoruz.Artık disk DPM üzerine tanımlı hale geldi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


17) System Center Data Protection Manager aynı diğer System Center ürünleri gibi Agent ile çalışan bir hizmettir.Sistemin çalışması için bu Agent’ları kurmamız gereklidir.Şimdi Agent kurulumuna geçiyoruz.

Management menüsünden Agents’a tıklayarak Sol üst köşeden Install diyerek devam ediyoruz.Resimdeki ekran bizi karşılıyor.Bu ekranda iki şekilde kurulum imkanı sağlıyor biri gerekli firewall ayarlarının yapılmış olduğu veya komple kapalı olduğu birinci seçenek.

İkinci seçenekte ise güvenli ortam ,güvenli olmayan ortam ve harici kurulumlar için gerekli olan seçenek.Biz birinci seçenek ile devam ediyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


18) Kurulum yapacağımız client’ları seçiyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


19) Kurulumların yapılması için gerekli olan hesap için kullanıcı adı ve şifre belirliyoruz.Domain Admins grubuna üye olan bir account ile devam edebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


20) Agent kurulumu sırasında gerekli ise yeniden başlatılsın mı? sorusuna ben Yes diyerek devam ediyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


21) Kuruluma ait bir özet ekranı karşılıyor bizi.Install diyerek kurulumu başlatıyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


22) Kurulum işlemi başladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


23) Agent kurulum işlemimiz bitti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bir sonraki yazımda görüşmek üzere..