Merhaba,
Bu yazımda Azure üzerinde sanal makine nasıl oluşturulur bu konu hakkında bilgi vereceğim.İsterseniz direk kuruluma geçelim yine birkaç basit adımda sanal makinemizi oluşturabileceğiz.
1-) Bu yönetim paneli üzerinden Azure üzerindeki tüm bileşenlerimizi yönetebiliyoruz.Biz sol menüden Sanal Makineler kısmına giriş yaparak devam edeceğiz.
2-) Bu ekranda varolan sanal makinelerimizi görebiliyoruz.Sol üst köşeden Ekle diyerek devam ediyoruz.
3-) Buradan istediğimiz türde sanal bir makine ekleyebiliriz.Azure’un tüm sanal makine havuzu bize açılıyor.Biz Windows Server 2016 kurulumu yapacağız.Şunu unutmadan burada bir makineyi seçtiğimizde boş olarak oluşturmuyor.Makinenin konfigurasyonunu belirliyoruz.İçine istediğimiz işletim sistemi ve yazılımlar otomatik kurulum olarak geliyor.Kısaca önceden hazırlanmış bir Master makineden Link Clone çıkarmak gibi.Bu mantıkla çalışıyor..
Seçimimizi yaptıktan sonra oluştur diyerek devam ediyoruz.
4-) Bu ekranda gerekli olan alanları dolduruyoruz.Önemli olan yerleri anlatacağım diğerleri standart olan şeyler olduğu için direk geçeceğim.
Oluşturacak olduğunuz makinenin HOSTNAME ‘i buraya yazılacak.
VM disk türü, olarak SSD veya HDD seçebiliriz.Burası önemli sonraki adımda seçeceğimiz konfigurasyona buna göre şekillenecek ve maliyeti ona göre ayarlanacaktır.
Abonelik Türü,Azure’a kayıt olurken nasıl olduysanız buradan seçeceksiniz.
Kaynak Grubu,aynı türden aynı işi yapan birden fazla bileşeni bir arada tutmaya yarayan bir grup türüdür.Örnek olarak bir site oluşturuyorsunuz bunun içinde sql de varsa.Bu iki ayrı sanal makineyi tek bir yerden yönetmek ve kontrol etmek için kullanılıyor.
Konum olarak,Bize yakın olan coğrafi alanı seçeceğiz.Bunun amacı datacenter’ımız ile buluttaki sunucularımızın bağlantı hızlarının yüksek olması için doğru bir konum seçmeliyiz.
Burada sahip olduğunuz lisans varsa sanal makine kurulurken microsoft sizden lisans ücretini almıyor.
5-) Burada sistemimiz için gerekli olan konfigürasyonu seçiyoruz.Burada aylık tahmini tutarları mevcut.Kısacası ne kadar ihtiyacınız varsa o kadar seçin çünkü maliyetleri ciddi şekilde etkiliyor.
6-) Yönetilen diski makineyi oluştururken yanında verdiği 50GB alanı düşünün onun için Evet’i seçin
Ağ ile ilgili olan tüm ayarları IP adresleri buradan ayarlıyoruz.Önceden hazırlanmış bir ağ ayarı var ise seçip aynı ağda olmasını sağlayabiliriz veya yeniden oluşturabiliriz.
7-) Bu ekranda kurulacak olan makinemizin tüm ayarlarını gösteriyor.Tamam diyerek kurulumu başlatıyoruz.
8 -)Kurulumu biten sanal makinemizi Pano ekranında görebilirsiniz.Üstüne 2 kere tıklayarak içine girebilirsiniz.
9-) Sanal Makinemize Bağlan Kısmından tıklayarak ulaşıyoruz fakat RDP üzerinden bağlantı kuracağız.Bağlan butonuna bastığımızda bize bir adet RDP kısayolu indirecek ardından onu çalıştırdığımızda bizden sanal makinemize ait olan giriş bilgilerini isteyecek ve bilgisayarımız açılmış olacak.
Bir sonraki yazımda Azure hakkında diğer bilgileri paylaşacağım.