Merhaba,
Bu yazımda FreeNas kurulumunu anlatacağım.FreeNas açık kaynak kodlu bir NAS yazılımı.Fiziksel bir Nas cihazının sağladığı çokça kolaylığı ve avantajı sağlıyor.Ayrıca Ücretsiz olarak kullanılabiliyor.FreeNas firmasının fiziksel olarak da Freenas yüklü şekilde hazır sistemleri mevcut.Ürün hakkında detayları sitesinde bulabilirsiniz.Ürünün sitesinde medya dosyasını indirebilirsiniz.Uygulama FREEBSD tabanlı olarak çalışmaktadır.Yazılımın yapısında RAID türleri diğer Dosya Paylaşım protokolleri Windows ve Linux olarak desteklemektedir.Aşağıda belirtilen sistem gereksinimlerine istinaden kendi konfigurasyonunuzu oluşturabilirsiniz.
Ayrıca kendi için küçük araçların bulunduğu bir eklenti kaynağı da mevcut.Ürünün kurulumu ve yapılandırmasına yönelik birçok kaynak internet üzerinde kendi forum ve destek sayfalarında mevcut.İsterseniz direk kuruluma geçelim kurulum basit bir kaç aşamadan oluşuyor.
Sistem Gereksinimleri
1-) Kurulum medyamızı BOOT ettikten sonra bu ekranda kurulumu başlatıyoruz.
2-) Burada Install diyerek Kurulumu aktif ediyoruz.
3-) Bu ekranda kurulumu yapacağımız diskleri gösteriyor.Kurulumu Tek bir diske yapacağız diğerlerini seçmemize gerek yok.Seçilmeyen diskler depolama için kullanacağımız diskler olacak.
4-) Bu ekranda kurulumu başlatmamız için onaylıyoruz.
5-) Sistem için gerekli olan ROOT şifremizi belirliyoruz.
6-)Sistemin BOOT için hangi BIOS türünü kullanacağını soruyor.Bu ekranda Boot via BIOS seçeneği ile devam edebilirsiniz.
7-)Kurulum belirtmiş olduğumuz diske başladı.
8 -)Kurulum bitti kurulum medyamızı çıkarıp sistemi yeniden başlatmamızı istiyor.
9-) Sistemimiz yeniden başladıktan sonra Console ekranı bizi karşılıyor.Burada gerekli olan ayarları yapabiliriz Fakat arayüze bağlanarak daha kolay şekilde gerçekleştirebiliriz.Belirtilen arayüz IP’si ile cihaza erişimi gerçekleştiriyoruz.
10-) Varsayılan kullanıcı adımız ROOT şifre ise kurulum sırasında oluşturduğumuz şifredir.
11-) Bu ekran FreeNas Yönetim paneli buradan tüm yapılandırma işlemlerini yapabiliyoruz.Cihazın dış dünya ile haberleşmesini sağlayacak olan NIC’in diğer adıyla Ethernet Kartının gerekli olan IP atamasını yapacağız.
12-) Network Sekmesinden Interface kısmına geliyoruz ve ADD Interface diyerek yeni bir kart ekliyoruz.Bu ekranda karta vereceğimiz IP adresi Subnet’i belirliyoruz.Bu IP adresi ayrıca cihaza erişmemizi sağlayacak olan IP adresidir.Gerekli yapılandırmaları yaptıktan sonra ayarlarımızı kaydedip çıkıyoruz.
13-) Bu panelden ise cihazıma gerekli olan DNS,HOSTNAME ve IP bilgilerini ekliyoruz.Burada IP bilgisi biraz önceki atadığımız IP ile aynı olmak zorundadır.Burada da gerekli yapılandırmayı yapıp kaydediyoruz.
Kurulum işlemimiz bitmiş bulunmaktadır.Bir sonraki yazımda cihazın yapılandırması hakkında bilgiler vereceğim..