AZURE UPDATE MANAGEMENT VE YAPILANDIRMA İŞLEMİ

Merhaba

Bu yazım da sizlere Azure Update Management’ın kullanımını anlatacağım.Öncelikle Azure Update Management nedir? Ondan biraz bahsedelim.Azure Update Management , Azure üzerinde bulunan Virtual Machine (VM)’lerinizin güncellemeleri yapmanıza olanak sağlar.Güncellemeleri belirlediğiniz krtiterlere göre deploy edebilir,uygulama zamanlarını belirleyebilir ve bir zamanlama oluşturabilirsiniz.

Azure Update Management’ın kullanımı diğer bir Microsoft ürünü olan System Center Configuration Manager (SCCM) ile benzerlik göstermektedir.SCCM kullananlar, ürünün kullanımına hızlı bir şekilde adapte olacaktır.Ayrıca Workspace kısmından güncellemeler ile ilgili alarmlar oluşturabilir OMS bağlantısını yapabilirsiniz.

 

Ürünün kullanımına artık geçebiliriz,

 

1.Güncelleme yönetimini kullanacağımız bir VM’in içerisine giriyoruz ve Sol tarafta bulunan menüden Update Management kısmına geliyoruz.

 

Güncelleme yönetimini iki şekilde yapabiliriz istersek tüm aboneliğe bağlı VM’ler için istersek de tek bir VM için yapabiliriz.Seçimimizi yaptıktan sonra Enable diyerek Update Management’ı aktif hale getiriyoruz.

 

 

 

2.Üst menü de yer alan Manage multiple Machine kısmından birden fazla VM’in de güncellemelerini yönetebiliriz.

 

Missing Update kısmı ise, VM’in eksik olan yüklenmesi gereken güncellemeleri göstermektedir.

 

Scheduled update deployments ise güncellemelerin yüklenmesi için gereken zamanlamaları ve kuralları ayarladığımız yerdir.

 

 

 

3.

  • Schuduled update deployments seçeneği ile devam ediyoruz.Oluşturacağımız Schedule’a bir isim veriyoruz.
  • Update Classifications kısmından güncelleme türlerini belirliyoruz.Security,Critical,Update,Update Rollup vb.
  • Update to Exclude kısmından yüklenmemesi gereken güncellemeleri belirleyebilirsiniz.
  • Schedule settings kısmından güncellemenin yüklenmesi zamanlarını belirliyoruz.
  • Maintenance windows ile güncellemelerin yüklenmesi veya yüklenmeye çalışması süresi olarak bir zaman aralığı belirtmemizi sağlıyor.Örnek olarak güncellemeler ben 120 dk seçtim.Güncellemeler deploy işlemi başladıktan 120 dk içinde VM’e yüklenecektır.
  • Reboot options kısmından güncellemeler yüklendikten sonra yeniden başlatma gerekirse, yeniden başlatsın mı yoksa başlatmasın mı seçeneceğinin seçildiği alandır.

 

 

 

4.Tüm ayarları yaptıktan sonra Create diyerek yapılandırmayı tamamlıyoruz.

 

 

 

5.Schedule işlemimiz başarı ile bitti.

 

 

 

6.Update deployments kısmından güncelleme işlemimizi takip edebiliriz.Resimde görüldüğü gibi güncelleme süreci başlamış durumda.

 

 

 

7.Güncelleme işlemimiz başarı ile bitti.Artık makineler yeniden başlatma işlemini beliyorlar.

 

 

 

8.Compliance kısmından güncellemelerin tamamlandığını görebiliyoruz.Aşağıda görüldüğü gibi yüklenmeyen bir adet güncelleme bulunmaktadır.Bu gibi durumda kural yüklenmeyen güncellemeleri yüklemek için tekrar çalışacaktır.

 

 

Bir sonraki yazım da görüşmek üzere.