Merhaba
Bu yazımda bulut depolama teknolojileri hakkında bilgi vereceğim. Günümüzün gelişen teknolojilerinden biri olan Bulut Bilişim veya Cloud Computing her geçen gün yaygınlaşarak ve emin adımlar ile ilerliyor. Firmalar bu durumu göz önüne alarak yeni bulut teknolojileri ve bunlar ile paralel bulut bilişim destekli donanımları ve yazılımları piyasaya sürüyorlar.
Bulut bilişim ilk başlarda kurumsal ortamlar için düşünülse de zaman içerisinde son kullanıcıya indirilmiş ve kurumsal ortamda olduğu kadar yaygınlaşmıştır. Bulut Bilişimin yaygınlaşmasındaki en önemli senaryo kullanıcıların ,donanımların vb. veriye her yerden erişim sağlaması isteği ve buna bağlı olan iş süreçleri diyebiliriz.
Bulut bilişim denilince akla direk olarak veri depolama gelse de aslında daha büyük bir ortam bizi karşılıyor. Bu ortam sağlayıcılarına göre farklılık gösterebilir. Örnek olarak Microsoft denilince akla bulut bilişim tarafında Office 365,Azure ve servisleri gelmiştir. Amazon, Google vs. gibi diğer sağlayıcılarında kendilerine özel servisleri bulunmaktadır. Mesela Office 365 üzerinden çalışmış olduğunuz tüm dökümanlarımıza her yerden ulaşabiliyoruz. Ayrıca depolama olarak da en çok bilinen servislerin başında Google Drive, Dropbox, OneDrive gelmektedir.
Bu depolama yazılımları ile verilerinize her yerden ulaşabilir, senkron şekilde çalışabilirsiniz .Bu size kullanım kolaylığı sağlıyor. Temeldeki bulut bilişimin amacı verilere her yerden erişmek ve kullanıcıları sürekli bağlantıda tutmak üzerinedir.
Bulut bilişim birden fazla güzelliği getirirken beraberinde güvenlik zafiyetlerini de beraberinde getiriyor. Bulut depolama kullandığınızda verilerinizin korunması gizlilik kurallarına uyulması 3.kişiler ile bilgi paylaşımında bulunulmaması çok önemli olan kuraldır. Ayrıca buradaki bilgilerinizin sorumluluğu firmada olduğu kadar size de bağlıdır. Örnek olarak bulunduğunuz ülke de kullanmış olduğunuz hizmet engellenirse verilerinize erişim sağlayamazsınız. Ayrıca verilerinizi tutan sağlayıcınızın başına bir şey gelse verileriniz kaybolmuş olur veya en son yedekleme ne zaman yapmışlar ise o zamanki yedeklerinden size bir kopya verirler. Bu da işinize ne kadar yarar tartışılır.
Bulut bilişim donanımsal olarak kurumsal kullanımdan son kullanıcıya doğru kaydığını söylemiştik. En yaygın olarak kişisel depolama cihazlarında karşımıza çıkıyor. Depolama ürünleri, üreticileri artık NAS cihazlarının bir kısmına Web erişimi ve özelleştirilmiş uygulamalar eklediler. Bu sayede verileriniz kişisel cihazlarınızda bulunuyor. Bu sayede bilgi güvenliği veya gizliliği olarak elinizde sizden başka birinin erişemeyeceği şekilde kullanmanıza imkan tanıyor.
Donanımdan çok yazılım tabanlı birden çok çözüm mevcut. Bunlar kendi aralarında ücretli ve ücretsiz olarak ayrılıyor. Aralarındaki farklar ise depolama alanı büyüklüğü , birden fazla cihazdan erişim, hız vs. gibi. Örnek verecek olursak Google Drive, Amazon Drive, Dropbox, Owncloud, One Drive gibi birden fazla ürün ve hizmet bulunmaktadır. Kullanım kolaylıkları ve bakımından kullanıcı deneyimi ile seçilebilecek çözümlerdir.
Bir sonraki yazımda bir Bulut Depolama ürünü olan Owncloud hakkında bilgi vereceğim.