Microsoft Azure Backup Server ile Hyper-V Üzerindeki VM’lerin Azure Üzerine Yedek Alınması
Merhaba
Bu yazım da Microsoft Azure Backup Server ile Hyper-V üzerinde bulunan Sanal Makinelerin Azure ve Local bir diske yedeklenmesini anlatacağım. Microsoft Azure Backup Server bize Hyper-V üzerinde bulunan VM’lerimizin yedeklenip korunması için iki ayrı seçenek sunmaktadır.Bu sayede hem Azure üzerinde hem de Local bir konum üzerinde yedeklenip korunmasını istediğimiz zamanda geri yüklenmesini sağlamaktadır.Bunu örnek bir senaryo ile göstereceğim..
1 . Microsoft Azure Backup Server kurulumunda eklemiş olduğumuz diskimizi Disk Management üzerinde Online bir volume olarak yapılandırıyoruz.
2. Daha sonra Microsoft Azure Backup Server açıyoruz ve Management bölümüne gelerek önce “Rescan” sonrasında “Add” diyoruz ve çıkan ekranda oluşturmuş olduğumuz Volume’ü görüyoruz.
3. Çıkan ekrdan “Add” diyerek oluşturduğumuz Volume’ü seçiyoruz.
4. Eklediğimiz Volume Microsoft Azure Backup Server’ın içerisine yedekleme konumu olarak eklenmiştir.
5.Production Servers altında “Add” diyerek yedekleyeceğimiz sunucuyu ekliyoruz.
6.Yedeklenecek sunucunun türünü seçerek devam ediyoruz.Biz Hyper-V üzerindekini alacağımız için ya da bir Windows Sunucu yedeğini alacağımız zaman Windows Servers ile devam ediyoruz.
7. Sunucunun Microsoft Azure Backup Server ile iletişim kurabilmesi ve yedeklemenin yönetilebilmesi için Agent kurulumunu yapıyoruz.
8.Yedekleme yapacağımız sunucuyu seçiyoruz.
9.Bu sunucuya Microsoft Azure Backup Server’ın erişmesi için sunucu üzerinde Administrator haklarına sahip bir kullanıcının bilgilerini yazıyoruz.
10.Agent kurulumu sırasında sunucunun restart edilmesi gerekir ise; yeniden başlatma durumunu buradan belirliyoruz.Ben test ortamı olduğu için Restart edebilir seçeneği ile devam ettim.
11.Agent kurulumunu başlatma için “Install” diyerek kurulumu başlatıyoruz.
12.Agent yükleme işlemi başladı.Sunucunun durumuna göre birkaç dakika sürecektir.
13.Agent kurulum işlemimiz bitti.
14.Eklenen sunucuyu görüyoruz.Sunucumuz Microsoft Azure Backup Server üzerine başarılı şekilde eklenmiştir.
15.Protection menüsünden “New” diyerek yedekleme yapılandırmamızı yapıyoruz.
16. İki seçeneğimiz bulunamtakdır.Servers seçeneği sunucular ve uygulama sunucuları için Client ise Masaüstü ve Dizüstü ya da sizin belirlediğiniz bir tür olabilir.Biz Servers ile devam ediyoruz.
17. Bu ekranda sistem yedekleme türünü seçiyoruz.Ben System Protection ile devam ediyorum.Bu seçeneğin aldın da Bare Metal ve System State seçenekleri vardır.Siz yedekleme türünüze göre Volume ve klasör şeklinde bir seçim yapabilirsiniz.
18. Bu yedekleme grubuna bir isim veriyoruz ve yedeklerin nerelerde saklanacağı seçeneklerimizi seçiyoruz.Ben hem Local hem de Online yani Azure üzerinde saklanmasını seçiyorum.
19. Yedeklemenin alınma sıklığını zamanladığımız bu paneldir.Ben 5 gün boyunca her gün bir yedek almasını(Incremental) aşağıda belirttiğim saatler içerisinde ise komple yedek (Full Backup) almasını ayarladım.
20. Local olarak alınacak yedeğin hedef depolama konumunu seçerek devam ediyoruz.
21. Replikasyon işlemlerinin hemen başlamasını seçerek devam ediyoruz.Siz isterseniz farklı bir zaman aralığı belirleyebilirsiniz.
22. Bu ekranda alınan yedeklerinin doğruluğunu denetlemek için resimdeki seçenek ile devam ediyoruz.
23. Azure üzerine alınacak VM’i seçerek devam ediyoruz
24. Azure üzerine alınacak yedeğin zamanlama seçeneklerini belirliyoruz.
25. Azure üzerine alacağımız yedeğin saklanma sürelerini belirleyebiliriz.
26. Azure üzerine yedeklemenin hemen başlamasını seçiyoruz.
27. Oluşturduğumuz yedekleme hakkındaki özet ekranımız.”Create Group” diyerek yedekleme grubunu oluşturuyoruz.
28. Grup oluşturma işlemlerimiz bitti.
29. Replikasyon işlemlerini devam ediyor.
30. Replikasyon işlemlerimiz bitti.
Bir sonraki yazım da görüşmek üzere.