Merhaba

Bu yazımda Azure üzerinde SQL Database oluşturma işlemini anlatacağım.Azure Database bizlere birkaç adımda SQL Server kurup üzerinde Databse oluşturma imkanı veriyor.Normal bir MSSQL Server kurup oluşturma işlemine istinaden bizlere zamandan ve iş yükünden tasarruf yapmamz sağlıyor.Ayrıca bunu bir hizmet olarak aldığımız için sunucu bakım ve yönetim maliyetinden de tasarruf yapmış oluyoruz.Aşağıdaki adımları takip ederek Azure üzerinde SQL Database oluşturma işlemini yapabiliriz.

 

1.Azure Portalı üzerinde SQL databases kısmına gelerek oluşturma işlemine başlıyoruz.

 

 

 

2.Oluşturacağımız SQL Server ve SQL Database’in hangi kaynak grubu (Resource Group) içerisinde duracaksa seçiyoruz.Kullanacağımız Database’e bir isim veriyor ve SQL Server için gerekli olan özelliğe sahip bir VM seçiyoruz.

 

 

 

3.Oluşturacağımız SQL Server’ın isim, giriş bilgileri ve lokasyonunu seçip kaydediyoruz.

 

 

 

4.SQL Server’ımız için gerekli olan işlemleri yapmaya devam ediyoruz.Şimdi SQL Server’ın özelliğini belirleyen işlemci ve disk boyutunu seçeceğiz.

 

 

 

5.Bu ekranda yapacağımız işin kritikliğine ve özelliğine göre bir konfigürasyon yapabiliriz.Burada seçeceğimiz yapılandırmalar maliyeti doğrudan etkilediğiden yapılacak işe göre iyi bir analiz yapmak size tasarruf sağlayacaktır.

 

Burada bulunan genel amaçlı, yüksek ölçekli ve kritik işler diye ayrılan alanlarda bulunan konfigürasyonlar ile çok çeşitli yapılandırmalar oluşturabilirsiniz.Ayırca maliyet avantajı için ise size uygun olan jenerasyon (GEN4-GEN5) seçebilirsiniz.

 

 

 

6.Tüm konfigürasyonları belirledikten sonra SQL Server ve Database için diğer ayarları yapıyoruz.

 

 

 

7.Burada daha önceden elimizde bir database yedeği var ise onu gösterebiliriz.SQL Server’ın kurulum Collation seçeneklerini de buradan seçebiliriz.

 

 

 

8.Oluşturduğumuz konfigürasyona istinaden ödeyeceğimiz Aylık ücret ve özet bilgileri görüyoruz.Eğer bir yanlışlıkla yok ise Create ile oluşturma işlemini başlatıyoruz.

 

 

 

9.SQL Database’imiz oluştu.Şimdi içine girerek kontrol edebiliriz.

 

 

 

10.SQL Database’i kullanmak için gerekli olan bağlantı ayarlarına sol menüden erişebiliriz.

 

 

 

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.