Merhaba bu yazımda SQL Server 2016 hakkında kısa bilgiler verip kurulumu anlatacağım..
- ” SQLServer 2012 ile beraber gelen ve SQL Server 2014 ile yenilikler kazandırılanColumnstore Index mimarisi SQL Server 2016 ile daha da ilgi çekici hale getirilmiş durumda. Nonclustered Columstore Index‘ler artık updateable (güncellenebilir) duruma getirilmiş durumda ve In Memory tablolarınız üzerinde artık Columnstore Indexler oluşturabiliyorsunuz.
- SQL Server 2016 ile beraber memory-optimized tablolarınız ve natively compiled stored procedureleriniz üzerinde artık ALTER işlemleri gerçekleştirebileceksiniz. SQL Server 2014’te yapılamayan bu kısıt artık ortadan kaldırılmış durumda.
- SQL Server 2016 ile beraber SQL Server Management Studio üzerinde çalışmakta olan sorgularınızın (canlı sorgular) execution planlarını da artık inceleyebiliyor olacağız. Include Live Query Statistics özelliğini aktifleştirerek bu yenilikten faydalanabilirsiniz, tabi getireceği maliyetine de katlanmamız şartıyla
- Yeni gelen özelliklerden Query Store yardımıyla çalıştırılan sorgularınıza aitexecution planları (query plan) artık geçmişe yönelik saklayabilecek, planlarda oluşan değişikliklerin getirdiği performans farklılıklarını inceleyebilecek ve gerektiğinde saklanan query planlardan istediğinizi kullanması için SQL Server’ı force edebileceksiniz.
- Temporal Tables özelliği ile artık verilerinize ait tarihsel değişime de erişebiliyor olacaksınız. System-versioned-tables olarak da anılan bu sistem ile oluşturulan tablolarınızın hem güncel verisi hem de geçmişe yönelik bir zaman dilimindeki verinin değerine erişebileceksiniz.
- SQL Server 2016 ile artık Microsoft Azure‘a alınan backuplarınız sadece page blob yapısında değil block blob yapısında da alınabilecek. Böylece daha önce page blob yapısında desteklenmeyen backup striping özelliğini block blob yapısını üzerinde kullanabileceksiniz.
- Managed Backup özelliğine getirilen yenilikler ile artık managed backuplarınızı ister otomatik, ister custum bir schedule ile alabileceksiniz. Üstelik veritabanınız Simple Recovery Model‘i kullansa bile artık managed backup kullanabileceksiniz. Ayrıca daha önce desteklenmeyen system databaseleri için de artık managed backup özelliğini kullanabileceksiniz.
- Artık SQL Server kurulumu yaparken uygulamalarımız için kritik öneme sahip olanTempDB için birden fazla data dosyası oluşturabileceksiniz. Multiple TempDB Data Files yeniliği ile kurulum aşamasında bu ayarları yapmak artık mümkün.
- Kullanmakta olduğumuz yazılımlarla ve sistemlerle genelde ortak bir dil üzerinden iletişim kurmak ve veriyi transfer etmek isteriz. Şimdiye kadar kullanılan ve SQL Server’ın da 2005 sürümünden beri destek verdiği XML bu yapıların başında gelmekteydi. Ancak son yıllarda XML kadar önem kazanan ve sıklıkla kullanılanJSON formatı için SQL Server şu ana kadar destek vermemekteydi. SQL Server 2016 ile beraber artık sorgu sonuçlarını JSON formatında almak da mümkün hale getirildi.
- SQL Server 2016 ile gelen en güzel yeniliklerden biri olan Always Encryptedözelliği ile verinin her ortamda güvenli bir şekilde saklanmasını ve şifrelenmiş verinin sadece veriye erişen uygulama tarafından ele alınabilmesini sağlayabilirsiniz. Böylece SQL Server üzerinde en yüksek yetkilere sahip olan DBA’leriniz bile ilgili key’e erişemediği için veriye erişemeyecektir.
- Stretch Database özelliğini kullanarak çok sık kullanılmayan ve arşiv amacıyla saklamak istediğiniz dataların Azure Blob Storage üzerinde saklanmasını ve transactional datalarınızın da on premise sistemler üzerinde saklanmasını sağlayabilirsiniz. Böylece sadece arşiv dataya ihtiyaç duyulduğunda ilgili sorgularınız veriyi Azure Storage’dan getirecek diğer sorgularınız lokalden çalışmaya devam edecektir. ” Yenilikler hakkında daha fazla bilgi için (kaynak)
Kuruluma başlamadan söyleyeyim SQL server’ı kuracağımız sunucunun tüm dil ayarları Klavye hariç United States ve English olmalıdır. Ben kurulumu Windows Server 2016 üzerine kurdum. Ayrıca Server 2016 ‘da Management Studio içinde gelmiyor.Ücretsiz olarak indirip yükleyeceksiniz.Kuruluma başlayalım.
1-) Dil ve Bölgesel ayarlar bu şekilde olmalıdır.
2-) New SQL Server Stand-alon install… diyerek devam ediyoruz.
3-) Kurulum için varsa ürün numaramızı giriyoruz yoksa deneme sürümü ile devam ediyoruz.
4-) Son Kullanıcı lisans sözleşmesini kabul ediyoruz.
5-) İsterseniz ürün ile ilgili güncellemeler varsa kontrol edip edinebilirsiniz.Ben direk devam ettim.
6-) SQL sunucuda kullanacağım özellikleri burada ekliyoruz. Ben kurulum için varsayılan iki rolü ekledim.Dediğim gibi Management Studio yu ayrı yükleyeceğiz. Bu ekranda bulunmuyor.
7-) Ben default instance olarak kurdum.ID de varsayılan olarak bıraktım.ID değişiklikleri not alın SQL server bağlantılarını bu ID ler ile yapılıyor.
8 -) SQL dil seçeneği bu şekilde yapmalısınız.Aksi takdirde tablolar içinde dil ilgili sorun yaşayabilirsiniz.
9-) Bu ekranda next diyerek devam ediyoruz.İsterseniz servisler çalışması için farklı kullanıcı isimleri atayabilirsiniz.
10-) Ben mixmode login kullandım.SA kullanıcısı için bir şifre belirledim ve ek olarak login olabilmek için windows account tanımlamadım.
11-) Reporting Service ayarlarını yükle ve yapılandır şeklinde devam ediyoruz.
12-) Kurulumlar ile ilgili özet ekranı.
13-) Kurulum başladı.Sunucu özelliklerinize göre biraz zaman alabilir.
14-) Kurulum bitti. Tüm özellikler başarı ile kuruldu.
15-) SQL Server Management Studio kurulumunu Install diyerek başlatıyoruz. Buradan indirebilirsiniz.
16-) Kurulum Başlıyor.Ekstra seçebileceğiniz bir alan yok direk kuruluma başlıyor ve bitmesini bekliyoruz.
17-) Kurulum bittikten sonra sistemi yeniden başlatın.
18-) SQL Server Management Studio’yu çalıştırıyoruz.
19-) SQL Server’a bağlanıyoruz.
20-) SQL Server Yönetim Konsolu.
Kurulum bitti. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere..