Merhaba
Bu yazımda Azure üzerinde bulunan Site’larımızın yedeklerini farklı bir site üzerine nasıl alınacağı ve felaket durumunda (DR) nasıl Failover yapılacağından bahsedeceğim.Azure Recovery Service Vault ile belirlediğimiz Azure kaynaklarımızın birer kopyalarını farklı bir Azure Region’ı ve Site’ı üzerine replike ederek herhangi bir DR durumunda birkaç değişiklikle kaldığımız yerden devam etmemizi sağlıyor.Bu sayede erişebilirlik seviyemizi üst seviyeler çıkarıyoruz ve Felaket kurtarma senaryosuna sahip oluyoruz.
Aşağıdaki adımları uygulayarak Azure Site Recovery işlemini yapabilirsiniz.
1.Recovery Service Vault oluştururken Azure kaynaklarınızın durduğu Region dışında bir yer seçmelisiniz.
Aşağıdaki resimdeki gibi alanları doldurarak Recovery Service Vault oluşturma işlemini başlatıyoruz.
2.Oluşturduğumuz Vault’un içine giriyoruz ve Site Recovery seçeneği ile devam ediyoruz.
3. Adım bir olan Replicate Applicaton seçeneği ile devam ediyoruz.
Prepare Infrastructure On-Prem üzerinde bulunan kaynaklarınızın yedeğini alacağınız zaman kullanabileceğiniz bir seçenek.
Manage Recovery Plans ise DR durumunda yapacağınız Failover kurallarını ve Replikasyon yapacağınız kaynakların belirleyebildiğiniz kısımdır.
4.Replikasyon yapılacak olan kaynağın durduğu Kaynak grubunu (Resource Group) ve lokasyonunu seçiyoruz.
5.Replikasyon yapacağımız VM’i seçerek devam ediyoruz.
6.Bu ekranda Replikasyon yapacağımız Azure Kaynaklarının gönderileceği, North Europe bölgesinde bulunan kaynak grubunun özelliklerini ve replike edilmiş olacak olan VM’in bulunacağı network, storage gibi özelliklerini belirleyebilirsiniz.
7.Replikasyon ayarlarını belirlediğimiz yeni bir policy oluşturuyoruz.Bu policy ile replikasyonu yapılan VM’in restore edileceği restore pointlerin tutulma zamanını 12 saat olarak ayarladım.Yani alınan replikasyon sırasında alınacak olan her snapshot 12 saat tutulup silinecektir.
8.Oluşturma işlemi başladı.
9.Doğrulama işlemini bir süre bekliyoruz.
10.Replikasyon işlemini başlatıyoruz.
11.Replikasyon işlemimizi kontrol etmek için Replicated items kısmına geliyoruz.
12.Replikasyonu tamamlanmış olan VM’i test senaryomuz için silip Site Recovery ile geri getireceğiz.VM şuan enderlabsrsg resource grubunun içinde duruyor.Site recovery işleminden sonra durduğu resource grubun ismi değişecektir.
13.VM’imiz sildik.Şimdi Site Recovery işlemine başlayabiliriz.
14.Replicated items kısmından Recovery yapacağımız VM’i içine giriyoruz.
15.Bu ekranda iki şekilde Failover yapabiliriz.Bunlardan biri normal Failover diğeri ise Test Failover.İkisinin arasındaki fark Test Failover VM’i recovery edip test etmenizi ve eğer failover yapmak istemezseniz veya isterseniz bunun kararını vermenizi sağlar.Normal Failover ise sizin belirlediğiniz zaman VM’i recover eder.
Biz Failover seçeneği ile devam ediyoruz.
16.Failover yapılacak olan zamanı seçerek devam ediyoruz.
17.Failover işlemimiz başlamıştır.VM’in boyutuna göre işlem bir süre sürecektir.
18.Aşağıdaki ekrandan Site Recovery işlemine ait online durumu ve hangi bölgeler arasında Site recovery failover yaptığınızı anlık görebilirsiniz.
19.Site Recovery Failover işlemimiz başarı ile bitti.VM’in kaynak grubunun değiştiğini görüyoruz.
Aynı makine için tekrar Failover yapmak isterseniz yukarıdaki adımları tekrar yapmanız gerekmektedir.Çünkü önceki VM’i sildiğimiz için eski VM durmadığından dolayı replikasyon olmayacaktır.Ayrıca Site Recovery dönülmüş olan makine için eski VM’in veya Failover yapılmadan önceki Public IP adresini vermeyi unutmayınız.Failover olarak gelen VM’in tüm konfigürasyonlarını kontrol etmeyi unutmayınız.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.