Azure App Services Üzerinde Web Sitesi Yayınlama
Merhaba
Bu yazım da Azure App Service ile Web Sitesi yayınlamayı anlatacağım.Azure App Services, sunucu veya uygulama yönetmeye gerek kalmadan, Web uygulamaları, yan uygulamalar veya scriptler çalıştırmamıza olanak sağlar.Uygulamalar üzerinde oluşan kaynak tüketimlerinin durumlarına göre Azure App Service kaynaklarını otomatik olarak ölçekleyebilir.
Ayrıca uygulamalarınızı daha verimli yayınlamanız için Azure DevOps,Jenkins vb. DevOps araçlarını kullanmanıza yardımcı olur.Uygulamalarınız için kullanacağınız SSL, Custom Domain Name’ler vb. öğeler için size kolaylıklar sağlar.
Uygulamalarınız performanslarını test etmek ve çalışan uygulamalarınızın durumlarını izleyebilmenizi ve raporlayabilmeniz için gerekli olan esnekliğe sahiptir.
Azure App Services üzerinden uygulama yayınlamaya başlayabiliriz.
1.Azure Portal üzerinden App Services kısmına geliyoruz.Ardından bir adet App Service ekleyerek devam ediyoruz.
Not: AppService’i anlamanız için kısaca açıklayacak olursak, Bize verilmiş olan bir Web Sunucusu / Host olarak düşünebilirsiniz. Bu host’un üzerinden aynı IIS , Apache vb. bir yapı varmış gibi düşünebilirsiniz.
2.Oluşturduğumuz App Service’e bir isim ve bulundurulacağı bir kaynak atıyoruz.Publish ve App Service üzerinden yayınlayacağımız uygulama hangi platformda yayınlanacaksa ona uygun işletim sistemi ve mimarinin seçimini yapıyoruz.Ben Windows platform’u üzerinde bir web sitesi yayınlamak istediğim için Windows ile devam ediyorum.
Not kısmında bahsetmiş olduğum Host durumu burası aslında Web Server Linux tabanlı ise OS Linux eğer Windows tabanlı ise OS’i Windows seçerek devam ediyoruz.
Ardından Service Plan seçim işlemi ile devam ediyoruz.Service Plan ise bize verilecek App Service’in sistem kaynaklarını ve kullanılacak özelliklerini belirlememizi sağlıyor.Yani IIS Server’ın kullanacağı CPU,RAM vb. gibi düşünebilirsiniz.
3.Kullanılacak uygulamanın türüne göre veya kullanım senaryosuna göre kategori seçebilirsiniz.App Service Plan üç ana kategoride bulunuyor.
Dev/Test kategorisinde daha çok test amaçlı kullanılacak planlar ve özellikler bulunmaktadır.
Production kategorisinde günlük kullanıma yönelik planlar ve özellikler bulunmaktadır.
Isolated kategorisi ise yalnızca tek bir müşterinin uygulamalarını çalıştırmak üzere yalıtılmış bir ortamdır. Uygulamalar VPN üzerinden şirket içi kurumsal kaynaklara yüksek hızda güvenli bağlantılar kurabilir.
Ben S1 Plan ile devam ediyorum.
4.Seçilen Plan’a ait özellikleri görüyoruz.
5.App Service Plan’nın son durumu aşağıdaki gibidir.Application Insights kısmını opsiyonel olarak seçebilirsiniz. Application Insights ile uygulamalarınıza ait öneriler görebilirsiniz.
6.Azure App Service Plan başarı ile deploy edildi.
7.App Service’in durumunu aşağıdaki gibi görebilirsiniz.
8.App Service üzerine uygulama dosyalarınızı FTP, DevOps araçları veya App Service’in sağlamış olduğu KUDU ile yapabilirsiniz.
Ben KUDU ile web sitesi için hazırlamış olduğum basit html sayfasını App Service Plan’a göndereceğim.Aynı IIS Server’daki inetpub içerisindeki www/root klasörü gibi düşünebilirsiniz.
9.Kudu’yu App Service Plan’ı yönettiğimiz bir arayüz olarak düşünebilirsiniz.
10.Tools menüsünden Zip Push Deploy seçeneği ile devam ediyoruz.
11.wwwroot klasörüne gelip uygulamamıza ait olan tüm dosyaları buraya sürükle bırak yaparak ekliyoruz.
12.Uygulama dosyamız ekledik.Şimdi App Service uygulama ayarlarından default documents ayarını yapıyoruz.
13.Applicaton settings kısmına gelerek ekleme işlemini yapıyoruz.
14.Uygulamamızın çalışması için App Service’i (IIS Servis restart gibi düşünebilirsiniz iisreset /noforce) yeniden başlatıyoruz.
15.Test sayfamız yayınlanmış durumdadır.
App Service Plan üzerinde Web Sayfası yayınlama işlemimiz bitmiştir.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.